Warmtepompen

De eerste warmtepompen werden al geplaatst rond 1930. De warmtepomp heeft zijn goede werking dus al een hele tijd bewezen, dit in tegenstelling tot wat vele mensen denken.

De lage prijzen van de fossiele brandstoffen hebben ervoor gezorgd dat in onze streken de warmtepomp een lange tijd op de achtergrond is gebleven. Hierin is de laatste 10 jaar veel verandering in gekomen waardoor de warmtepomp duidelijk in de lift zit.

Bovendien heeft bijna iedereen een warmtepomp in huis, namelijk de koelkast. De binnenkant van de koelkast is de warmtebron waaraan warmte wordt onttrokken en de achterkant van de koelkast geeft warmte af. De grootste troeven van de warmtepomp zijn het hoog rendement, de milieuvriendelijkheid en het feit dat er geen onderhoud nodig is.

Verhoging comfort
Om een optimale werking van de pomp te bewerkstelligen is het belangrijk dat de combinatie wordt gemaakt met lage temperatuur afgifte systemen. Vloer- en/of muurverwarming zijn dus uitermate geschikt. Deze vormen van verwarming verhogen het comfort in huis door een gelijkmatige temperatuur en weinig luchtbeweging of tocht.
Er bestaan ook radiatoren die speciaal ontwikkeld zijn om op lage temperaturen te werken.

Iedere nieuwbouwwoning die voldoet aan de huidige isolatienormen is geschikt om te verwarmen d.m.v. een warmtepomp. Oude woningen zijn minder of zelfs niet geschikt om een pomp te plaatsen: meestal zijn ze slecht geïsoleerd en worden ze verwarmd met radiatoren die een hoge watertemperatuur eisen. Grondige renovaties komen wel in aanmerking.
Kok Installaties informeert u graag of uw woning geschikt is voor een warmtepomp